Wyposazenie sklepu leasing

Aby założyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble oraz urządzenia są potrzebne w sklepie z wynikami mięsnymi?

Przede wszystkim trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których magazynuje się i wydaje produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje znacznie sposobów chłodni, które sprawdzą się w biznesie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Również jest z narzędziami mrożącymi, w jakich składa się mięso – wśród nich nakłada się witryny, zamrażarki, wyspy bądź te szafy mroźnicze. Doskonałym programem, zwłaszcza w niższych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto chronić nie jedynie w magazynie, lecz jednocześnie w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Przenosi się ją pod wystawą, dzięki czemu dobrze można uzupełniać towar na półkach ekspozycyjnych. Przydatna istnieje wyjątkowo lada ekspediencka, na której kręci się i pakuje towar. W trudniejszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo potrzebne jest bycie pomieszczenia chłodniczego ze pewną, odpowiednio niską temperaturą, służącego do składowania towaru.

Pozostały sprzęt potrzebny w magazynie mięsnym to waga, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna stanowić wystarczająco ciężki plus widoczny wyświetlacz, tak by zarówno sprzedawca, jak również mężczyzna mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem potrzebny jest do porcjowania mięsa z kością. Ponadto jest z nożami do cięcia mięsa, dodatkowo nie warto na nich dbać. Z zmianie dobra krajalnica powinna mieć regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic zrobione są z chromowanej stali węglowej albo byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto pomocne jest wyposażenie się w wilka do ciała, dostarczającego do prowadzenia mięsa na żądanie klienta. Wprawdzie nie jest wtedy potrzebny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych niezbędna jest też kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do magazynowania towaru i dodatkowe meble sklepowe. Konieczne istnieje także zainstalowanie klimatyzacji, która wspaniała jest w utrzymaniu optymalnej temperatury w klasy sprzedaży – szczególnie latem. Drogie jest i oświetlenie, jakie potrafi znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin wybierających się na ekspozycji.