Produkcja czekolady odpady

Czekolada stanowi jedynym z najbardziej oczywistych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, udziela się ją w wielu możliwościach. W nieomal każdym sklepie można przyjąć wyroby czekoladowe w różnych postaciach. Prosta jest jednocześnie czekolada mleczna jak i trudna. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym czasem jej wytwarzania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której bierze się je bakterii. Kolejnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, natomiast w sukcesu tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w zależności z tego jaki zarób wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dużo w ciągu automatycznym. Po przejściu tych procesów obejmuje ona strona sypką, którą wymienia się prószem. Stanowi on budzony procesom konszowania. Do prac czekolady niezbędne jest zastosowanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej stosowane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu produkcji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania dokonują się zarówno na ciepło kiedy i na mokro. Proces konszowania na sucho jest ważnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji robi się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i niepowtarzalny połysk.