Pakowanie prozniowe zalety

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest urządzeniem, którego zadanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i otwarciu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki możliwość pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i zabezpiecza je przed np. zmarzliną.

Ze względu na daleki rodzaj artykułów spożywczych, zaczynane są różne pakowaczki. A oczywiście artykuły o znacznej masie i stałej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze podstawowym zamknięciem próżniowym, artykuły o niewielkich rozmiarach i słabe (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma ponad jedną wielką wartość - wygodne użytkowanie, a to siłę i ciągłość pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to dania komorowe - widoczne w niewielkich rozmiarach też jako urządzenia wolnostojące, zaopatrzone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do wiązania ze względu na energia procesu (wprowadzenie do komory woreczka z towarem i otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) również możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Rzuca się je zwykle w znaczących zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są wtedy dania o minimalnych rozmiarach, w pakowaczce wydaje się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe podaje się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki zbudowane są z wielkiej jakości byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, każde bez wyjątku są samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W współzależności od wartości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające są inne rozmiary, a więc z zmianie przychodzi na wybór woreczków, w które jest pakowana żywność.