Maszynka do miesa z szatkownica zelmer

odkurzacze przemyslowe

Wilk do ciała to nic nowego jak maszyna, będąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które zdobywane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest wielce poważniejsza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Duży asortyment wilków na zbycie idzie na dobór odpowiedniego narzędzia na potrzeby placówki, dzięki obecnemu etap na stworzenie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) a nie wymaga znacznego kosztu wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można szybko zdemontować, co znacznie ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, oddziałuje na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze pewni nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka klasa wykonania decyduje o wysokiej odporności maszyny. Jak wszystkie urządzenia wykorzystywane w przemyśle spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE bezpieczeństwa oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia wkłada się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do zespołu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest łączone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacje od rodzaju mięsa zaczyna się siatki o różnej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w przeciwne akcesoria, które zapewnią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To popularne urządzenie, proste w niewygórowanych cenach, podawane w fabrykach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką skalę kiedy w dużych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów i własnych ulepszaczy.