Home Bez kategorii Kontrola bhp w magazynie

Kontrola bhp w magazynie

18 lipca 2017
Część osób mająca założyć własną działalność postanawia założyć lokal gastronomiczny. Tworząc własną restaurację, klub, bar lub kawiarnię, powinien jednak zadbać o to, by nasz lokal pozytywnie przeszedł przez kontrolę sanepidu. W przeciwnym razie nie dostaniemy wiedzy na wykonywanie kampanii.

 

Wymogi techniczne
To, jakie wymogi musi spełniać lokal gastronomiczny, reguluje ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i utrzymywania. Ona jeszcze oznacza to, na czym polega działalność gastronomiczna. W kwestię przepisów polega ona na sztuk i obrocie środkami spożywczymi. Wszędzie to tam, gdzie stosowana jest żywność, trzeba dawać się do przepisów wyżej wymienionej ustawy. Działają one m.in. stanu technicznego pomieszczeń, w jakich rozgrywa się produkcja i obróbka żywności oraz sprawdzają wyposażenie gastronomi – jej wygląd techniczny oraz higieniczny. Przepisy regulują również jakość wody, która poświęcona jest do punktów spożywczych i finansowych. Wszystkie sprzęty brane w pracy gastronomicznej pragną stanowić w nieskazitelnym stanie technicznym też muszą egzystować idealne.

Wymogi dotyczące pracowników
Pracownicy lokali gastronomicznych muszą posiadać wykonane aktualne badania sanepidowskie oraz muszą mieć wszystkie stosowne uprawnienia pozwalające na tworzenie zawodu. W gastronomii mogą więc pracować osoby, które ukończyły licea, szkoły zawodowe lub studia uprawniające np. do lekturze kucharza. Taki typ musi też przejść odpowiednie szkolenie BHP oraz ćwiczenie z stosowania ze mebli kuchennych, na których odbywa.

Materiały
Na wszą kontrolę sanepidu powinien pamiętać zrobiony komplet odpowiednich dokumentów. Należą do nich m.in.: książka kontroli (kiedyś książka kontroli sanitarnej), książeczka zdrowia (tzw. książeczka sanepidowska), projekt techniczny lokalu i certyfikat poświadczający przeszkolenia pracowników w kierunku przepisów BHP.

You may also like