Kasa fiskalna zagan

Razem z założeniem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sprawa osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w fabrykach gastronomicznych jest aktywna?

puszka ex

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć użycie do twarzy posiadających się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W kwestia obowiązujących przepisów prawa tego nie kieruje się również wobec podmiotów oferujących usługi związane z jedzeniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj również o te, które mówią swoje usługi sezonowo. Podobna sytuacja istnieje w przypadku podmiotów zajmujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W klubie ze koleją przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W współczesnej sytuacji nie ma znaczenia wielkość lokalu, lub istnieje wtedy niezwykła restauracja, bądź te mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Znaczenia nie posiada również wysokość osiąganego dochodu. Na uwadze należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o stanie na wprowadzenie takich walut w sferze gastronomicznej. Stąd te kasę piszącą w klubie gastronomicznym trzeba było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa wymagała być obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, skłonna do lekturze, a i zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna oraz mieć zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z bogatymi stawkami VAT dla artykułów z drugich kategorii.  Był to pierwszy warunek do wygrania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku świadczenia usług gastronomicznych, jeżeli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w naszej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do wycofania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, jednak nie w grudniu właśnie w listopadzie, to kasę fiskalną musiał wejść do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje także fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w niniejszych lokalach kasę rejestrującą należy włożyć w procesie 2 miesięcy wynosząc z końca miesiąca, w którym została utworzona pierwsza usługa gastronomiczna.