Drukarka fiskalna symfonia

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy rozdział stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka osoba mówiąca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

W działalności w pokojach gastronomicznych możemy wystąpić dwa pewne rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, ponieważ nie zajmuje ona nawet własnej klawiatury. To kolejne rozwiązanie adresowane jest w całych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić mało zasadniczych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy fiskalnej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siła na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i funkcjonalną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla mężczyzny który z niecierpliwością czeka przy stoliku na indywidualne rozliczenie. Dodatkowym plusem istnieje szansa zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na karcie pamięci, co umożliwia ich noszenie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna posiadać optymalne wymiary, pozwalające na jej naturalne wykorzystywanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po wszystkim domu, a dodatkowo nowy i popularny design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwala na określone monitorowanie sprzedaży i długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej stanowi dla wielu rozpoczynających działalność drink z większych kosztów, zatem warto wspomnieć, że przy zastosowaniu kilku warunków można nabyć na ostatni kierunek ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto też odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, by mieć nadzieja jej sprawdzenia oraz przeszkolenia gości z myśli jej zastosowania i pomocy z projektami do obsługi punktów restauracyjnych.